Modelwijk in Laken herleeft en breidt uit

Bijzonder evenement:  
Op 6 juni 2019 organiseren Cembrit en Kingspan Insulation een grootschalig evenement naar aanleiding van de inhuldiging van vijf nieuwe gebouwen, inclusief een bezoek ter plaatse.

 

«De Modelwijk in Laken verdient een eigen hoofdstuk in de rijke geschiedenis van de Brusselse sociale woningbouw», vertelt architectenbureau B2Ai, een van de partijen die instonden voor het ontwerp van de kersverse nieuwbouwvolumes in de Modelwijk. De beslissing om het gros van de gebouwen in de wijk te renoveren, werd in 2005 genomen. Ze zijn zestig jaar geleden gerealiseerd naar de plannen van Renaat Braem en waren dan ook toe aan een opknapbeurt. Het project werd toevertrouwd aan een complementair architectenconsortium (B2Ai, a33, Atelier M a+p en Wessel de Jonge). «Onze missie: de geest van Braem behouden en vertalen naar de hedendaagse normen», verduidelijkt B2Ai.


De akoestiek en de thermische isolatie zijn bepalend voor het comfort van de gebruikers en vormden dan ook belangrijke aandachtspunten bij het ontwerpen van de torens en het lagere volume. Een akoestisch ingenieur raadde het gebruik van specifieke elementen aan om de privacy van de bewoners te garanderen. De gebouwen zijn bovendien zuidelijk georiënteerd, opdat ze zo min mogelijk lawaaihinder zouden ondervinden – de site bevindt zich immers vlak bij de Brusselse Ring.
Cembrit vezelcement gevelpanelen zijn als geventileerde gevel aangebracht op de vier torens. Bepaalde gevels zijn volledig bekleed met Cembrit Rock - gevelplaat in vezelcement met zichtzijde in natuursteengranulaat. Andere gevels zijn bekleed met Cembrit Solid, een in de massa gekleurde vezelcementplaat met een dekkende acryl afwerklaag. De combinatie van beide panelen levert een stijlvolle look die perfect integreert in de Modelwijk.


Wat de thermische isolatie betreft, leverde Kingspan Insulation 10.000 m2 Kooltherm K15-platen, die uiterst performant zijn dankzij hun λ0,020-coëfficiënt (λ0.021 W/m.K voor dikte > 120mm) en hun opmerkelijke brandreactie (B-s1,d0). In twee lagen bedekken ze de 5.000 m2 grote geveloppervlakte. «Kingspan Insulation is de eerste fabrikant van resolschuimisolatie – onder het merk Kooltherm. Een innovatie die een heuse revolutie op het vlak van thermische prestaties en energiebesparing veroorzaakt», zegt marketing manager Xavier Rousseau.
De bouw van de toren en het lagere volume startte in juni 2017. De eerste gebruikers konden hun nieuwe woonst in april 2019 in gebruik nemen. De vier torens zullen klaar zijn in juni 2019.

 

Naar aanleiding van deze heuglijke gelegenheid nodigen Cembrit en Kingspan u uit op een bijzonder evenement, dat zal plaatsvinden op donderdag 6 juni 2019 (van 13u tot 18u). Het project zal vanuit diverse invalshoeken belicht worden, en uiteraard staat er ook een bezoek aan een van de torens op het programma.

Datum en plaats:
Donderdag 6 juni 2019
Resto Modèle Hazewee
Modelwijkplein 16
1020 Brussel

Deelname
Exclusief voorbehouden voor
Sociale huisvestingsmaatschappijen
Vastgoedontwikkelaars
Studiebureaus
Architecten

Inschrijven kan via onderstaand formulier.