Modelwijk in Laken herleeft en breidt uit :: Cembrit
01. september 2018

Modelwijk in Laken herleeft en breidt uit

«De Modelwijk in Laken verdient een eigen hoofdstuk in de rijke geschiedenis van de Brusselse sociale woningbouw», vertelt architectenbureau B2Ai, een van de partijen die instonden voor het ontwerp van de kersverse nieuwbouwvolumes in de Modelwijk. De beslissing om het gros van de gebouwen in de wijk te renoveren, werd in 2005 genomen. Ze zijn zestig jaar geleden gerealiseerd naar de plannen van Renaat Braem en waren dan ook toe aan een opknapbeurt. Het project werd toevertrouwd aan een complementair architectenconsortium (B2Ai, a33, Atelier M a+p en Wessel de Jonge). «Onze missie: de geest van Braem behouden en vertalen naar de hedendaagse normen», verduidelijkt B2Ai.

De Cembrit-gevelpanelen in vezelcement zijn aangebracht op de vier torens. Bepaalde gevels zijn volledig bekleed met Cembrit Rock (grijze afwerking dankzij een bekleding in natuursteen) en andere met Cembrit Solid (gekleurd in de massa en bedekt met een laag matte witte acrylverf), wat een zekere eenheid in verscheidenheid creëert.

De bouw van de toren en het lagere volume startte in juni 2017. De eerste gebruikers konden hun nieuwe woonst in april 2019 in gebruik nemen. De vier torens zijn volledig opgeleverd in juni 2019.