Brandveilig bouwen
Over brandveiligheid van gebouwen heersen veel misverstanden. Een van de belangrijkste misvattingen heeft betrekking op de vereiste brandklasse B voor (delen van) de gevel. Dit gaat niet over afzonderlijke materialen, maar over de totale gevelopbouw die blootgesteld is aan de buitenlucht. De toepassing van materialen die elk op zich brandklasse B hebben, leidt dus niet automatisch tot een geheel dat aan de eisen voor brandklasse B voldoet. Omdat bijna elke gevel een andere opbouw heeft, is het vaak lastig om de brandklasse te bepalen. Neem daarom contact op met ons, zodat wij u kunnen bijstaan met technisch advies.
Geventileerde gevels met vezelcement: een brandveilige oplossing
Een veelvoorkomende gevelopbouw is die van de geventileerde gevelconstructie. Daarbij wordt een spouw gecreëerd tussen het binnenblad en de gevelbekleding. Dit is een bouwfysisch optimale constructie, waarbij een teveel aan vocht wordt weggeventileerd via de spouw. De brandveiligheid van deze opbouw verdient extra aandacht, met name daar waar het gaat om brandklasse en brandoverslag tussen verschillende brandcompartimenten.
Cembrit beschikt over brandveilige oplossingen voor deze geventileerde gevelconstructies. De vezelcementpanelen van Cembrit vallen onder brandklasse A2-s1-d0 en zijn dus praktisch onbrandbaar. Dit beperkt het risico op brandoverslag, zowel naar bovengelegen als naburige compartimenten.
Met de Cembrit Windstopper kan je de brandveiligheid van de gevelconstructie optimaliseren, ook bij toepassing van een ander type gevelbekleding dan vezelcement. De Windstopper is een dunne bouwplaat die praktisch onbrandbaar is en slechts geringe warmtestraling doorlaat.
Cembrit Windstopper is tevens geschikt voor gevelbekledingen met open voegen en perforaties. Zelfs bij een houten gevelbekleding die tot 20% open is, waarbij er dus maximale zuurstoftoetreding is in de spouw en een eventuele vuurhaard zich makkelijker zou kunnen verspreiden, beschermt Cembrit Windstopper het binnenspouwblad optimaal tegen brand.
Cembrit Windstopper kan ook dienstdoen als tijdelijke geveldichting, in afwachting van de buitenbeplating. Wapperende waterkerende folies behoren dankzij deze plaat definitief tot het verleden.
Koud tegen elkaar
De Cembrit Windstopper-platen kunnen koud tegen elkaar worden bevestigd. Er is dus geen voeg van 5 mm of meer nodig die ook nog eens brandwerend gekit moet worden, zoals bij andere beplatingen wel het geval is.
In combinatie met Cembrit Windstopper-tape vormen Cembrit Windstopper-bouwplaten een wind- en waterdicht membraan voor buitengevels.
Door zijn stijfheid kan Cembrit Windstopper bijdragen aan de schrankingsweerstand bij houtskeletbouw. De schrankingsweerstand van de beplating heeft een positieve invloed op de stabiliteit van het achterliggende binnenspouwblad.
Cembrit Cemfort B65-golfplaten hebben de B-Roof-classificatie en zijn per definitie onbrandbaar. Voor een agrarische of industriële toepassing is dat vaak van cruciaal belang.
Cembrit Dolmen-gevelleien zijn evenzeer een brandveilige oplossing, met brandklasse A2-s1-d0. Ter vergelijking: HPL of Rockpanel hebben slechts klasse B.
Cembrit adviseert ontwerpers en bouwers graag over bouwkundige thema’s zoals brandveiligheid. Neem daarvoor dus zeker contact op met Cembrit.